Geen microplastics meer op uw bord, dat is ons doel!

van totaal € 9.800 (44%)
Afgesloten

Helpt u mee om ons voedsel plastic-vrij te krijgen?
Iedere week krijgen we ongewenst via het eten van granen en groenten ongeveer 5 gram aan microplastics binnen, wat volgens recent onderzoek kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen, hart- en vaatziekten, en zelfs longkanker. Wij willen deze microplastics de wereld uit helpen en maken met behulp van bacteriën een alternatief: het biologisch afbreekbare plastic 'PHA'. Helpt u mee om uw voedsel plastic-vrij te krijgen?

Hoe komen microplastics in ons voedsel?
Een belangrijke bron van de vervuiling in onze voeding komt door de verpakking van kunstmestkorrels en landbouwfolie. Om de voedingsstoffen van kunstmest geleidelijk over het seizoen te verdelen worden de korrels ingepakt in een dunne laag plastic. Deze verpakking valt na een tijdje uit elkaar tot microplastics. Plantenwortels slurpen deze stukjes plastic op en transporteren het naar de eetbare onderdelen van de plant.

 

 

Microplastics uitfaseren met PHAse Out
Met ons project ‘PHAse Out’ werken we aan een betaalbare en duurzame manier om bio-afbreekbare paklagen voor kunstmestkorrels te maken met hulp van bacteriën. Dit bio-afbreekbare plastic wordt in de grond langzaam afgebroken door bacterien. Net zoals bij het gebruik van niet-biologisch afbreekbaar plastic, wordt de kunstmest langzaam afgegeven aan de grond. Maar bij de afbraak van bio-afbreekbare plastics blijven geen microplastics achter die door de planten kunnen worden opgenomen. Onze geproduceerde bioplastics zijn daarmee een interessant alternatief voor de laagjes rondom kunstmestkorrels.

Niet duur maar wel duurzaam
Als grondstof voor het maken van PHA gebruiken we methanol, een goedkoper en milieuvriendelijker alternatief ten opzichte van de conventionele suikers die meestal aan PHA-producerende microben worden gevoerd. Methanol kan geproduceerd worden uit CO2 uit de lucht, afval of biogas. Hierdoor is het gehele proces van methanol tot bioplastic CO2 neutraal.

We hebben uw hulp nodig!
Wij zijn het iGEM team Leiden 2023, een groep ambitieuze studenten van de Universiteit Leiden die aan dit project werken in kader van een wedstrijd rondom synthetische biologie. Wij zijn verantwoordelijk voor onze eigen financiering en daarom starten wij deze crowdfunding. Graag vragen wij u ons te steunen, niet alleen om ons naar de overwinning te brengen, maar vooral om de wereld te helpen aan een plastic-vrij dieet! 

Helpt u ons ook voor een duurzame toekomst? Met uw donatie kunnen we onze deelname aan de iGEM-competitie, en onze labspullen vergoeden! Samen kunnen we het doel van 'PHAse Out' bereiken en microplastics uitfaseren!

Volg ons!
Via verschillende social media kanalen kunt u op de hoogte blijven over ons project. Iedere week plaatsen wij berichten over ons project, de activiteiten die we organiseren en lezingen die we geven.

Instagram
LinkedIn
Meer lezen over ons project? Dat kan op onze website

Vragen?
U kunt ons via onze social media kanalen bereiken of contact opnemen via igem@science.leidenuniv.nl

 

Wat is PHA
Polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een groep van bioafbreekbare plastics en een opkomend veelbelovend alternatief voor conventionele, schadelijke plastics. PHA wordt door verschillende microbes geproduceerd, en breekt in enkele weken tot maanden af in een natuurlijke omgeving. Dit is meer dan 1000 keer sneller dan een plastic flesje in de oceaan! Meer dan 99% van de plastics wordt echter nog steeds van fossiele brandstoffen gemaakt, omdat PHA nog niet goedkoop en duurzaam genoeg kan worden geproduceerd. Wij willen helpen hier verandering in te brengen!

Produceren van PHA
In ons project willen we biologisch PHA produceren met behulp van bacteriën. We gaan het DNA van de bacterie Methylobacterium extorquens in drie aspecten aanpassen, om zijn productie van PHA zo efficiënt mogelijk te maken. Onze bacterie is speciaal, omdat hij op goedkoop en duurzaam methanol kan groeien. Door een goedkope en duurzame voedingsbron te gebruiken kunnen onze bioplastics daadwerkelijk in de industrie gebruikt worden, niet alleen als deklaag voor kunstmestkorrels, maar ook voor andere doeleinden!

Waarom gebruiken wij DNA-editing?
Het genetisch aanpassen van microbes is een belangrijk onderdeel van synthetische biologie. Door het aanpassen van het DNA van een microbe, kunnen we de eigenschappen van een bacterie verbeteren naar onze wens. In veel gevallen van genetische manipulatie wordt het aanpassen van het DNA ingezet voor de productie van kostbare moleculen, zoals medicijnen, vaccins, antibiotica en bioplastics. In ons geval passen we het DNA van onze bacterie aan om zo goedkoop mogelijk bioplastics te kunnen maken.

 

iGEM team 2023
Wij zijn dertien ambitieuze studenten die een passie delen voor biologie, onderzoek en het oplossen van problemen. Daarom doen we mee aan de internationale iGEM competitie, waarin meer dan 400 teams wereldwijd problemen oplossen met synthetische biologie. We hebben een divers team, met bachelor- en masterstudenten uit verschillende studierichtingen en nationaliteiten. Door onze verschillende achtergronden en inzichten te bundelen kunnen we met synthetische biologie op een creatieve manier maatschappelijke problemen oplossen.

Lezing: Minder microplastics in ons voedsel!
Datum: donderdag 14 september 2023
Tijd: 19:45 - 21:30 uur
Locatie: Huygens, Niels Bohrweg 2, 2333 CA Leiden
Zaal: De Sitterzaal

Wie gezond denkt te eten, komt bedrogen uit. Via onze aanbevolen dagelijkse portie groenten blijkt dat we iedere week zo’n 5 gram aan microplastics binnen krijgen. Boosdoener is het uiteenvallen van de speciale time-release kunstmestverpakkingen gebruikt in de land- en tuinbouw waardoor microscopisch kleine bolletjes plastic via de plantwortels terecht komen in ons ‘gezonde’ groente maaltje. De oplossing? Een bacterie die plastic maakt met dezelfde eigenschappen, maar dat geheel biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de gezondheid is.

In deze lezing nemen studenten David Sonneveld en Sadia Afzal je uitgebreid mee in ‘PHAse Out’, het Leiden iGEM project van 2023. Ze vertellen hoe ze met 11 andere studenten de bacterie Methylobacterium extorquens AM1 een biologisch afbreekbaar plastic laten produceren dat als alternatief gebruikt kan worden in de land- en tuinbouw.

> Aanmelden
Meer info