Speciale nanodeeltjes voor kankertherapie! Helpt u mee?

van totaal € 10.000 (52%)
Afgesloten

Nanodeeltjes produceren om mensen met kanker beter te maken, dat is ons doel

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 3000 mensen de diagnose hoofd- en halskanker. Behandelingen zijn vaak invasief en de overlevingskans voor deze groep kankers verschilt erg per soort en het stadium. Een nieuwe, veelbelovende en weinig invasieve kankertherapie is fotothermische therapie met behulp van metalen nanodeeltjes. Ons doel is om hiervoor optimale goud-zilveren nanodeeltjes te produceren, om zo de behandeling van hoofd- en halskankers te verbeteren.

Lees meer over ons project.

We hebben uw hulp nodig!

Wij zijn het iGEM team Leiden 2022, een groep ambitieuze studenten van de Universiteit Leiden die dit project uitvoeren in kader van een wedstrijd rondom synthetische biologie. Wij zijn verantwoordelijk voor onze eigen financiering en daarom starten wij deze crowdfunding. Graag vragen wij u ons te steunen. Niet alleen om ons naar de overwinning te brengen, maar vooral om kankerpatiënten een betere kans op overwinning te geven. 

Bekijk onze video voor meer over het team en onze impact.   

 

Volg ons!

Via verschillende social media kanalen kunt u op de hoogte blijven over ons project. Iedere week plaatsen wij berichten over ons project, de activiteiten die we organiseren en lezingen die we geven.

Facebook
Instagram
Twitter
LinkedIn

Meer lezen over ons project? Dat kan op onze website.

Vragen?

U kunt ons via onze social media kanalen bereiken of contact opnemen via igem@science.leidenuniv.nl

Over ons project

 

Fotothermische therapie

Fotothermische therapie is een nieuwe behandeling tegen kanker, waar op dit moment klinisch onderzoek naar wordt gedaan. Bij deze behandeling worden de nanodeeltjes geïnjecteerd in de patiënt en met behulp van antilichamen naar de tumor gebracht. Vervolgens wordt de tumor blootgesteld aan een laser met Near Infrared (NIR) licht. De nanodeeltjes kunnen dit licht omzetten in hitte en dit doodt de tumorcellen.

Nanodeeltjes maken

In ons project willen we de nanodeeltjes op biologische wijze maken met behulp van bacteriën. We hebben drie eiwitten gevonden die een positief effect hebben op de productie van nanodeeltjes. Ze kunnen van nature al goed goud en zilver uit een oplossing omzetten naar nanodeeltjes. Ons doel is om bacteriën te maken met deze drie eiwitten en in het laboratorium de nanodeeltjes te produceren. Zo creëren we een biologisch productieproces voor de meest optimale nanodeeltjes.

Nanodeeltjes gemaakt onder verschillende omstandigheden. De kleur van het vakje geeft informatie over de hoeveelheid en soort nanodeeltjes.

Waarom een biologische productie met bacteriën?

Nanodeeltjes voor fotothermische therapie hebben bepaalde eigenschappen nodig zodat de overdracht van energie naar hitte optimaal is. Een biologisch systeem is hier heel goed voor inzetbaar, omdat eiwitten vaak erg specifiek te werk gaan. Bij de juiste omstandigheden kunnen de eiwitten daarom de precies de goede nanodeeltjes geven.

Daarnaast moet de productie van nanodeeltjes op relatief grote schaal mogelijk zijn, zodat de therapie breed kan worden ingezet. De chemische productie van deze nanodeeltjes is moeilijk op te schalen, door bijvoorbeeld kosten van chemicaliën of arbeidsintensieve stappen. Een biologisch systeem kan hier juist een oplossing bieden. Door voor verschillende omstandigheden te testen, zoals bijvoorbeeld temperatuur en concentraties, kunnen we de beste methode ontwikkelen voor de productie van nanodeeltjes.

 

Meer weten over onze experimenten? Klik dan hier.

Het iGEM Leiden team 2022

 

Wij zijn veertien ambitieuze studenten die een passie delen voor biologie, onderzoek en het oplossen van problemen. Daarom doen we mee aan de internationale iGEM competitie, waarin meer dan 350 teams wereldwijd problemen oplossen met synthetische biologie. We hebben een divers team, met bachelor- en masterstudenten uit verschillende studierichtingen en nationaliteiten, zoals Russisch en Tanzaniaans. Door onze verschillende achtergronden en inzichten te bundelen kunnen we met synthetische biologie op een creatieve manier maatschappelijke problemen oplossen.

Bovenste rij v.l.n.r.: Tino Hoeksma, bachelorstudent Biologie - Nadine van de Brug, masterstudent Biopharmaceutical Sciences – Mirthe Zandbelt, bachelorstudent LST – Eva Pakvis, bachelorstudent Biologie – Maxim Velli, bachelorstudent LST – J.R. Quant, masterstudent MGBT – Matthijs Hamstra, bachelorstudent Biologie – Elise Stengs, masterstudent MGBT

Onderste rij v.l.n.r.: Olivier Muzerie, bachelorstudent LST – Zainab Rashid, masterstudent MGBT – Moor de Waal, bachelorstudent LST – Windi Putri Wulandari, masterstudent MGBT – Anna Golova, bachelorstudent Wiskunde – Jennifer Adami, masterstudent MGBT

LST = Life, Science and Technology
MGBT = Molecular Genetics & Biotechnology

 

Lees meer over ons team op onze website.

Experimenten en Jamboree

 

Op dit moment hebben wij nog €10.000 nodig voor ons project. De helft hiervan zal naar labmaterialen gaan. Een deel van de experimenten hebben we inmiddels al gedaan, maar we zouden graag nog meer onderzoek willen doen naar de eigenschappen van onze nanodeeltjes. Zo kunnen we er zeker van zijn dat ze effectief én veilig zijn om te gebruiken.

De andere helft gaat naar de iGEM competitie waar we aan meedoen. We betalen hiermee de kosten om mee te doen aan de Grand Jamboree: daar krijgen we een sessie met de juryleden en een plek om ons project te laten zien. Een deel van deze kosten hebben we zelf al opgehaald met sponsoren en met de support van de Honours Academy van de Universiteit Leiden. De rest willen we graag met deze crowdfunding ophalen.

iGEM verwacht dit jaar meer dan 7000 deelnemers bij de Jamboree, maar er komen ook veel geïnteresseerden uit de industrie, investeerders en journalisten. We hopen op de Jamboree met ons project te winnen, en zo ook binnen de gehele wetenschappelijke gemeenschap extra aandacht te geven aan deze nieuwe kankertherapie.

Lees meer over de Grand Jamboree op de website van iGEM.