Maak Prins Panji digitaal: nu door UNESCO erkend als werelderfgoed!
Panji-verhalen zijn populaire verhalen uit Java met als hoofdfiguur prins Panji. De verhalen gaan altijd over een prins en een prinses, liefde en avontuur. Soms enorm ingewikkeld met naamsveranderingen, maskerades, incarnaties en gedaanteverwisselingen. De Panji-verhalen worden uitgebeeld in teksten, theater en wayang.
Er zijn tientallen Panji-verhalen bekend in verschillende talen, waaronder Javaans-Balinees, Javaans, Maleis, Balinees, Sasaks, Sundanees, Acehs, en Buginees. De Panji-verhalen zijn onstaan in Oost Java en verspreid over een groot gebied van Indonesië tot aan Maleisië, Cambodia en Thailand. Hun populariteit is te danken aan de flexibiliteit van het verhaal dat eenvoudig aan te passen is aan lokale tradities.
Van leeszaal naar digitaal
De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) beschikt over een unieke collectie van meer dan 250 manuscripten met eeuwenoude Panji-verhalen. Bestudering van deze Panji-verhalen levert vele nieuwe inzichten op over de geschiedenis, literatuur en cultuur van Zuidoost-Azië. Het zijn unieke handgeschreven stukken in allerlei soorten, maten en in verschillende talen. Deze zijn nu nog alleen te raadplegen op de leeszaal van de Bijzondere Collecties van de UBL. Door de Panji-verhalen te digitaliseren kunnen wij ze wereldwijd via open access beschikbaar stellen voor onderzoek en onderwijs.
Digitalisering van oude manuscripten is kostbaar en tijdrovend. Uw hulp is dan ook hard nodig. Help mee en maak prins Panji digitaal.
UNESCO erkent Leidse Panji-verhalen als werelderfgoed
UNESCO heeft de unieke collectie van meer dan 250 eeuwenoude verhalen over de mythische Javaanse prins Panji erkend als werelderfgoed. De Leidse collectie is samen met de collecties Panji-verhalen van de nationale bibliotheken van Indonesië, Maleisië en Cambodje ingeschreven in het UNESCO Memory of the World Register. Deze lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld. De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) beheert reeds twee documenten met UNESCO status. Dit betreft La Galigo (2011) en Babad Diponegoro (2013). De UBL is UNESCO dankbaar voor deze buitengewoon eervolle toekenning.
Bekijk het filmpje en doneer!