Kanovloot voor plasticvrije grachten
De plastic soep: dieren raken erin verstrikt en hebben hun maag er vol van en ook wij consumeren wekelijks ongeveer één bankpas aan plastic. In het citizen science project Plastic Spotter onderzoeken we samen met inwoners en wetenschappers het plastic in de gracht. Maar we willen het afval natuurlijk ook opruimen. Met nieuwe kano’s kunnen vrijwilligers het Leidse water op om de grachten weer schoon te maken. Steun deze opruimacties met een bijdrage. Samen maken we ons water plasticvrij!
[In verband met afgelaste acties en een uitgestelde lancering van de kanovloot vanwege het Coronavirus, blijven we nog even doorsparen!]
Kanovloot
De ingrediënten van de plasticsoep komen ook uit Leiden. Plastic zakjes, snoeppapiertjes, chipszakjes, flesjes: ze belanden in de grachten en vinden hun weg naar zee. Auke-Florian Hiemstra, die bij het Centrum voor Milieuwetenschappen onderzoek doet naar plastic in meerkoetnesten, is één van de trekkers van de actie. “We leren steeds meer over de effecten van plastic op de natuur, en dat probleem bij de bron aanpakken scheelt verderop in de keten heel veel ellende. Als Plastic Spotters gaan we in kaart brengen hoeveel plastic er hier in Leiden drijft, waar dat vandaan komt en hoe het zijn weg vindt naar zee. En dat niet alleen, voordat het de zee bereikt willen we zoveel mogelijk plastic uit de gracht vissen. Met jullie bijdrage kunnen we de kanovloot te water laten!”
Plastic spotten
Om plastic afval uit het milieu te verwijderen én te voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe het plastic zich verspreidt. Met de app Crowdwater leg je snel en makkelijk vast hoeveel plastic er in het water zit in jouw buurt. Je maakt een foto en geeft aan of en hoeveel plastic je ziet. Deze gegevens gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek naar de hotspots van plastic in onze waterwegen. De app is te downloaden via www.plasticspotter.nl.
Onderzoek met inwoners
Het Plastic Spotteronderzoek is het resultaat van een oproep voor onderzoeksvragen begin 2019 door het Citizen Science Lab. De Universiteit Leiden bestaat 444 jaar en dat vieren we onder meer met Citizen Science: onderzoek door wetenschappers en het publiek samen om nieuwe kennis te ontwikkelen. Tijdens de oproep bleek dat het plastic vraagstuk in Leiden erg leeft bij de inwoners en binnen de wetenschap. Binnen het project werken verschillende organisaties en initiatieven samen waaronder Wageningen Universiteit, TNO, Stichting Onder Water in Leiden, Coastbusters en Canal Cups.
Steun ons!
Voor ons project hebben wij je hulp nodig! Met uw bijdrage kunnen wij de materialen voor het opruimen van het plastic in de gracht bekostigen. Met jouw hulp maken wij de grachten schoner en verkleinen we de impact die wij in onze stad hebben op de plastic soep.
Volg ons!
Vragen?
Je kan ons bereiken via de social media of via e-mail: plasticspotter@gmail.com
Baars verstrikt in plastic sinaasappelnet, gevonden in de Nieuwe Rijn (foto Auke-Florian Hiemstra).