Een mooie eindstand voor programmeertaal Hedy
03 november 2022 16:49De afgelopen tijd hebben talloze schenkers gedoneerd aan de crowdfunding voor Hedy: een project via het Leids Universiteits Fonds. Hedy is een unieke programmeertaal voor kinderen die willen leren programmeren. Een ontzettend mooie tool, opgezet door maker dr. ir. Felienne Hermans. Zij vertelt ons meer over het initiatief.
De digitale wereld begrijpelijk voor kinderen
Waarom heeft Hermans dit project opgericht? ‘De wereld wordt steeds digitaler, en alhoewel je denkt dat kinderen daar automatisch in meegaan, hebben ze weinig begrip van de systemen achter de schermen,’ vertelt Hermans. ‘Veel informatie is afgesloten. De digitale generatie groeit op met software en apps maar leert niet hoe die dingen gemaakt worden. Ik vind het belangrijk dat ze leren creëren en niet alleen consumeren.’
Hedy werkt stapsgewijs. Omdat codes voor volwassenen, zoals Python, best lastig zijn en al vastlopen als je een spatie op de verkeerde plek zet, zijn ze minder geschikt voor kinderen. Het programma achter Hedy begint makkelijk en bestaat uit ‘levels’ waar je steeds iets meer leert. ‘Je kunt er tekeningen in maken, of software een liedje laten zingen,’ legt Hermans uit. Inmiddels zijn er 2,5 miljoen Hedy programma’s, gemaakt door kinderen wereldwijd.
Taal die zich aanpast
Ook een verschil: Hedy is in 29 talen beschikbaar, in plaats van codeertalen als Python, die standaard in het Engels worden uitgegeven. Belangrijk, want op veel plekken in Nederland is Nederlands al de tweede taal, niet Engels. ‘Toen we Chinees, Arabisch en Bengali gingen toevoegen werd het veel logischer voor verschillende kinderen. Zo realiseerde ik me ook mijn eigen houding tegenover de Nederlandse taal. Waarom gunde ik kinderen niet ook gewoon een Nederlandse programmeertaal?’ vertelt Hermans.
De meeste mensen in de wereld passen zich aan ons aan als het aankomt op veelgebruikte softwareprogramma’s als Excel. Mensen uit landen met een ander schrift, zoals het Arabisch, moeten zich daar naar conformeren. Dat was een belangrijke eyeopener voor Hermans. ‘Je gaat ervanuit dat wat je zelf ervaart, dat dat iedereens ervaring is. Maar dat is dus totaal anders.’
Dankwoord
Via de crowdfundingpagina is €8.533,- opgehaald voor het project Hedy. Felienne Hermans is ontzettend blij dat mensen het belang van Hedy begrijpen en willen doneren. Hopelijk werkt het als opstapje naar een groter project, dat internationaal op eigen benen kan staan. Vanuit het Leids Universiteits Fonds willen we alle schenkers dan ook van harte bedanken voor hun bijdrage. Ook wensen we Felienne en ‘Hedy’ heel veel succes in de toekomst.