DOPL LOCK: Veilig synthetische biologie inzetten
Veel veelbelovende oplossingen voor milieuproblemen zoals stikstof-ophoping en plasticvervuiling kunnen vaak niet ingezet worden omdat ze gebruik maken van genetisch aangepaste bacteriën en andere micro-organismen. Wij, een groep ambitieuze studenten van de Universiteit Leiden, willen daar verandering in brengen! Wij ontwikkelen DOPL LOCK, hét systeem dat het verspreiden van genetisch aangepaste genen voorkomt. Dit veiligheidssysteem maakt de weg vrij om genetisch aangepaste bacteriën zonder risico in te zetten om de wereld te redden.
Wereldwijde problemen aanpakken
Met behulp van moderne technieken is het mogelijk om het DNA van levende organismen in het laboratorium aan te passen. Deze worden genetisch gemodificeerde organismen (GMOs) genoemd. GMOs hebben de potentie allerlei grote problemen op te lossen. Ze kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het beëindigen van de stikstofcrisis.
Een veelbelovend voorbeeld van GMOs die ingezet worden voor milieu problemen, is bio-meststof met GMOs als vervanging van chemische meststof. De GMOs in de bio-meststof halen de stikstof uit de lucht en maken het mogelijk voor planten om die opgevangen stikstof in de grond om te zetten in bouwstoffen, zoals eiwitten en DNA. Dit zorgt voor een vermindering van broeikasgassen. Daarnaast wordt vervuiling van waterbronnen voorkomen, omdat de bio-meststof niet wegvloeit. Op dit moment wordt de GMO-bio-meststof op kleine schaal ingezet in de landbouw en blijkt succesvol. |
Restricties in het gebruik van GMO’s
Toch worden GMOs niet vaak ingezet. Ze zouden hun aangepaste DNA door kunnen geven aan het leven in de natuur. Overheden, wetenschappers en bedrijven hebben daarom wereldwijd strikte voorwaarden voor het gebruik afgesproken. Gevolg hiervan is dat GMOs over het algemeen in laboratoria moeten blijven en hun potentie om milieuproblemen op te lossen onbenut blijft.
DOPL LOCK – Een veiliger systeem voor het gebruik van GMO’s
Om ervoor te zorgen dat GMOs wél ingezet kunnen worden om grote wereldproblemen op te lossen, maken wij een betrouwbaar bioveiligheidssysteem dat de overdracht van het aangepaste DNA naar de natuur tegen gaat.
Ons systeem scheidt het genetische materiaal van een GMO in twee stukken DNA, ook wel plasmiden genoemd, die van elkaar afhankelijk zijn. Samen vormen deze de basis van het veiligheidssysteem. Beide plasmiden worden elk voorzien van een eigen toxine: een zorgvuldig uitgekozen eiwit dat de essentiële processen in de cel belemmert. Alleen de aanwezigheid van een bijbehorend antitoxine heft de werking van de toxine op waardoor de cel weer in actie komt. Door beide plasmiden uit te rusten met elkaars antitoxine, zorgen wij ervoor dat de cel alleen blijft leven als beide plasmiden bij elkaar zijn.
Wanneer een plasmide wordt overgedragen naar een andere bacterie, zijn beide plasmiden niet meer samen. Hierdoor wordt de toxine niet meer geneutraliseerd, waardoor zowel de bacterie die het plasmide afstaat als de bacterie die het plasmide opneemt, doodgaan. We noemen dit een
Double Plasmid Lock (DOPL LOCK) waarmee we de eerste stap zetten richting een betrouwbaar systeem. Wij willen ons project delen met andere iGEM-teams en wetenschappers, zodat iedereen ons systeem kan gebruiken en misschien zelfs verbeteren.
Onze droom is het veiliger maken van GMOs overal ter wereld, en niet alleen in ons lab in Leiden!
Steun ons!
Steun ons project! Helpt u ons DOPL LOCK te ontwikkelen en zo de weg vrij te maken om met GMOs wereldwijde problemen aan te pakken? Met uw donatie kunnen wij meer labmateriaal kopen en meer testen uitvoeren. Uitgebreid testen en optimaliseren vergroot de kans om daadwerkelijk een veilig systeem te realiseren. Samen kunnen we de wetenschap vooruit helpen en zo de wereld een veilige toekomst bieden!
Wie zijn wij?
Wij, team iGEM Leiden 2021, zijn 12 hardwerkende, ambitieuze en enthousiaste studenten die meedoen aan de wereldwijde synthetische biologie wedstrijd iGEM. De studenten van ons interdisciplinaire team komen van verschillende opleidingen: Biologie (specialisatie Moleculaire Genetica & Biotechnologie), Biomedische wetenschappen, Molecular Science & Technology en Life Science & Technology. Door onze verschillende achtergronden tillen wij ons DOPL LOCK project naar een hoog niveau en hopen we de wetenschap en wereld vooruit te helpen.
Bovenste rij vlnr: Giovi Duivenvoorden, Bachelorstudent Life Science & Technology, Quint van Loosen, Masterstudent Molecular Genetics & Biotechnology, Ehsan Razaghi Siahroudi, Bachelorstudent Biomedical Sciences, Lisa Kleinjan, Bachelorstudent Life Science & Technology, Iris Noordermeer, Masterstudent Molecular Genetics & Biotechnology, Bas van Woudenberg, Masterstudent Molecular Genetics & Biotechnology, Sebastiaan Ketelaar, Masterstudent Molecular Genetics & Biotechnology, Igor van Meulen, Bachelorstudent Life Science & Technology, Jetse van Os, Bachelorstudent Molecular Science & Technology.
Onderste rij vlnr: Siheng Li, Masterstudent Molecular Genetics & Biotechnology, Hoda Ekhlasi, Masterstudent Molecular Genetics & Biotechnology, Chanel Naar, Masterstudent Biomedical Sciences.
Volg ons!
Wilt u meer weten over ons project of op de hoogte blijven? Dat kan! Wij zijn actief op verschillende social media kanalen waar wij iedere week updates posten over ons project en de activiteiten die wij organiseren. Ook kunt u zich aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief via https://forms.gle/V43YQMrifEhQF3f29.
Nieuwsbrief: U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via email
Vragen?
Stuur ons gerust een mail naar igem@science.leidenuniv.nl